June 1, 2021

Vrtno pohištvo in potencial pri opremljanju zunanjih površin

Dobro urejene zunanje površine so lahko velika pridobitev za vsako bivališče. Še posebej dobro se obnesejo tam, kjer imamo res na razpolago nekaj več površine in lahko okolje dobro prilagodimo svojim željam. Na voljo imamo razne posrečene rešitve, med katere se gotovo uvršča tudi vrtno pohištvo. Ni nujno, da je prav to kritični element, najprej moramo poskrbeti že za splošno ureditev okolja – pogosto za ta namen izkoristimo teraso ali balkon, lahko pa na vrtu postavimo kak paviljon ali podobno strukturo, ki omogoča uživanje na svežem zraku. Možnosti je ogromno in domišljiji lahko pustimo prosto pot, če imamo vizijo za lepo urejeno bivalno okolje z uporabnimi zunanjimi površinami.

V praksi pa se seveda za najbolj pomembno opremo izkažejo prav tisti kosi, ki jih dejansko uporabljamo pri aktivnostih pri uporabi zunanjih površin. Potrebovali bomo raznovrstno pohištvo, ki se praviloma zelo dobro obnese v takšnem okolju. Ne pozabimo še na drugo nujno opremo, predvsem na senčila, ki nas v vročih poletnih dneh ščitijo pred močnim soncem. Nato pa vrtno pohištvo in senčila pogosto dopolnimo še z mnogimi drugimi dodatki in drobnarijami, ki nam res popestrijo izkušnjo pri preživljanju prostega časa na zunanjih površinah.

Na srečo lahko vso to opremo pogosto dobimo kar na enem mestu. Še posebej kompleti vrtnega pohištva so zares bogati, pa tudi raznih dodatkov ne manjka. Pravzaprav se lahko zelo dobro opremimo in uredimo dovršeno okolje, priljubljene so recimo letne kuhinje in podobni kotički, ki povsem preobrazijo tako podobo kot tudi uporabnost zunanjih površin. Hitro prepoznamo velik potencial, ki se ga splača izkoristiti!

Vrtno pohištvo močno vpliva na uporabnost in izgled zunanjih površin

Vrtno pohištvo neposredno uporabljamo, zato se moramo prepričati, da je res dobro prilagojeno svoji vlogi. Ne moremo preprosto vzeti pohištva iz notranjih prostorov in ga prenesti na prosto, to je le slaba rešitev v kakšnih posebnih primerih. Veliko bolje se obnesejo vrtne garniture, ki so izdelane prav za ta namen.

Seveda pa je izbira pohištva odvisna od tega, za kaj ga nameravamo sploh uporabljati. Na prostem lahko opravljamo različne aktivnosti, sploh če so površine dobro opremljene. Od pohištva je odvisno, kakšne možnosti bomo imeli na voljo in pri katerih aktivnostih lahko pričakujemo najboljšo izkušnjo. Pogosto se odločamo za udobno vrtno pohištvo, ki omogoča poležavanje na svežem zraku in služi predvsem sprostitvi. To so recimo oblazinjeni ležalniki, ki se vsekakor zelo dobro obnesejo na terasi ali na vrtu. Še posebej izstopajo ob bazenu, če si lahko privoščimo ta luksuz.

Vrtno pohištvo na prostem pričara čudovito počitniško vzdušje

Ni pa nujno, da bomo prav z ležalnikom najbolj zadovoljni. Če opremljamo teraso, ki ima večjo uporabno vrednost, bomo potrebovali funkcionalno vrtno pohištvo, običajno izberemo komplet mize in stolov, ki odpirajo mnoge možnosti pri uporabi terase. Lahko se lotimo organizacije piknika ali na prostem pripravimo druge postrežbe, prav tako bo ob mizi lažje splošno druženje in opravljanje mnogih družabnih aktivnosti. Lahko bi rekli, da kar vsaka terasa potrebuje mizo in stole.

Izbiramo lahko še med drugimi vrstami vrtnega pohištva. Pomembno je predvsem to, da ima zunanje pohištvo pravo vlogo in ga uporabljamo za pravi namen. Tako bomo res zadovoljni, še posebej s kakovostnimi kosi, ki imajo tudi druge odlike.

Kakšno mora biti vrtno pohištvo?

Zavedati se moramo, da bo pohištvo na prostem deležno nekaterih dodatnih obremenitev. V notranjih prostorih so kosi dobro zavarovani pred vremenskimi in drugimi vplivi, medtem ko mora biti zunanje pohištvo na te dejavnike dobro pripravljeno in kar se da odporno. Najbolje se obnese vrtno pohištvo iz odpornih in vzdržljivih materialov, ki brez težav prenašajo dež in sončne žarke ter velika temperaturna nihanja. To dosežemo z uporabo kakovostnih materialov, malo pa moramo tudi paziti – kakšne oblazinjene vrtne garniture recimo niso primerne za uporabo v dežju, lahko pa morda občutljive elemente ob slabem vremenu enostavno pospravimo.

Nekateri kosi zunanjega pohištva so precej enostavni in bodo že takoj ponudili odlično funkcionalnost. Takšni so recimo ležalniki, ki ravno zato predstavljajo tako priljubljeno izbiro. Lahko pa se odločimo tudi za kakšne bolj dovršene kose, ki pa morajo biti zelo kvalitetni. To velja tako za večje komplete vrtnega pohištva kot tudi za kakšne posebne elemente, recimo gugalnice. Prepričamo se, da je oprema res kakovostna in bo brez težav opravljala svoje delo.

Vrtno pohištvo mora biti iz kakovostnih materialov, recimo iz ratana

Vrtno pohištvo v kombinaciji z drugo opremo

Verjetno se vrtno pohištvo ne bo uporabljalo kar samo brez dodatne opreme, predvsem pa moramo urediti tudi okolico, da bo preživljanje prostega časa tam res prijetno. Zato se pohištvo dobro kombinira z raznimi drugimi kosi opreme. Zelo posrečene so kombinacije s senčili, sploh pergole so v zadnjem času zelo priljubljene, saj omogočajo oblikovanje čudovitih vizualnih in funkcionalnih učinkov. Na terasi lahko uporabimo druge rešitve, recimo zelene rastline, ki ustvarijo senco in branijo pred vetrom. Seveda pa se poslužujemo tudi razne uporabne opreme, ki pomaga pri izvedbi družabnih aktivnosti in sproščujočih dejavnosti. Vsa ta oprema lahko lepo dopolnjuje vrtno pohištvo, če smo pri izbiri in nakupu vsaj malo pozorni.