June 25, 2021

Vaše podjetje si zasluži dobro vodenje in vrhunsko poslovanje

V sodobnih podjetjih pozornost večinoma namenjamo svoji dejavnosti, prodaji in strankam. Če želimo poslovati bolj uspešno, skušamo povečati proizvodnjo in izboljšati prodajo. Ni pa rešitev vedno v tem, včasih se splača preveriti tudi možnosti na drugi strani, ne pri kupcih.

Pri vodenju podjetja imamo kar nekaj možnosti za prilagoditve, ki lahko poslovanje optimizirajo, s tem pa prihranijo čas, denar in trud. Ni nujno, da bo šlo za kakšne revolucionarne spremembe, je pa čisto možno, da bodo učinki zelo opazni.

Za najboljše rezultate je seveda smiselno koristiti finančno svetovanje s strani strokovnjakov, pogosto pa lahko veliko storimo že s čisto enostavnimi prilagoditvami, ki jih lahko opravimo kar sami.

Nasveti za uspešno poslovanje

V kolikor imate svoje podjetje in se soočate s slabim poslovanjem, si boste v tem članku lahko prebrali nekaj nasvetov, kako izboljšati likvidnost, poslovanje in kulturo med zaposlenimi.

Nasvete smo razdelili na:

 • nakup podjetja,
 • analiza poslovanja podjetja
 • optimizacija poslovnih procesov.
nakup-podjetja-strokovnjaki

Nakup podjetja

Se želite podati na poslovno pot? Potem se za uresničitev svojih načrtov lahko odločite za dve različni poti. Lahko ustanovite lastno podjetje in začnete praktično iz ničle, lahko pa se odločite za nakup podjetja.

Morda je slednja možnost nekoliko bolj enostavna, in vam prihrani veliko več časa, kar pa ne pomeni da to ni velik korak, ki bo pomembno vplival na vašo poslovno pot in življenje. 


Že pred samim nakupom podjetja se je potrebno osredotočiti na to, da izberemo takšen posel, ki nas bo veselil, pri tem pa je potrebno razmisliti o tem kakšna bo naša vloga v podjetju. Za nakup podjetja so potrebne tudi določene pogajalske spretnosti in v kolikor jih nimamo, je bolje za to najeti svetovalca, ki bo znal natančno oceniti podjetje. Takšen skrbni pregled nam bom zagotovilo, da ne bomo kasneje negativno presenečeni, hkrati pa bomo lažje na podlagi obstoječega stanja izdelali naš poslovni načrt. 

Ustanovitev oziroma nakup podjetja je torej prvi logični korak pri uspešnem poslovanju!

Analiza poslovanja podjetja 

Analiza poslovanja podjetja je v resnici zelo široko področje, ki lahko na primer zavzema

 • analizo poslovnih prvin, kot so stalna sredstva, gibljiva sredstva, analiza zaposlenih;
 • analizo poslovnih funkcij, kot so analiza nabave, proizvodnje, prodaje, financiranja;
 • analizo poslovnega uspeha, kot so analiza prihodkov, odhodkov, analiza poslovnega izida;
 • analizo uspešnosti poslovanja, kot so gospodarsko poslovanje, donosnost poslovanja ter produktivnost dela.  

Analiza poslovanja podjetja mora vsekakor potekati pod okriljem strokovnjakov, ki se na to področje dela dobro spoznajo. Pri svojem delu se opirajo na zelo učinkovite in preverjene metode, ki so splošno uveljavljene tudi drugje po svetu. 

In čemu bi se podjetje sploh odločilo za analizo svojega lastnega poslovanja?

Vsak uspešen podjetnik se zaveda dejstva, da je spanje na lovorikah lahko za marsikoga usodno, zato je potrebno na eni strani skrbno spremljati dogajanje na trgu, po drugi strani pa sproti spremljati poslovanje podjetja. 

Analiza poslovanja podjetja pripomore k temu, da se ugotavljajo morebitna odstopanja od začrtanih ciljev in še pravočasno iskanje napak v poslovanju. S tem se preprečijo tudi vzroki, ki bi pripeljali poslovanje v neuspešnost podjetja, še predno bi bilo to prepozno.

https://www.youtube.com/watch?v=MzXGwtsEp8c

Optimizacija poslovnih procesov 

Optimizacija poslovnih procesov prinaša krajši čas izvajanja procesov ter tudi odpravo odvečnih aktivnosti ter t. i. ozkih grl. Obenem prinaša še znižanje stroškov zaradi krajšega časa izvajanja ter boljše izrabe virov, povečanje produktivnosti, povečanje kakovosti izdelkov in še bi lahko naštevali. 

Optimizacija poslovnih procesov vključuje naslednje storitve:

 • popis poslovnih procesov,
 • razvoj programske opreme,
 • namestitev nove informacijske rešitve,
 • priprava tehničnih specifikacij ali načrtov za informacijsko podporo procesom,
 • usposabljanje uporabnikov za obvladovanje novih informacijskih storitev,
 • nadzor, podpora in svetovanje v povezavi z novimi informacijskimi rešitvami,
 • vzpostavitev sistema merjenja učinkovitosti upravljanja procesov. 

Če želite poslovanje vašega podjetja ponesti na višjo raven, boste z upoštevanjem zgornjih nasvetov stopili na pravo pot k doseganju začrtanih ciljev!