July 13, 2021

Toplotne črpalke zagotavljajo tiho in učinkovito ogrevanje

Toplotna črpalka je odlična tudi zaradi svojega neslišnega delovanja. Delovanje naprav je vedno bolj pomemben dejavnik, ki odloča o tem ali jo bomo kupili ali ne. Ravno zato se proizvajalci različnih naprav za dom osredotočajo na to, da so izdelane naprave čim bolj tihe in neopazne. Noben kupec ne bo kupil toplotne črpalke, ki bo motila mir njegovega doma. 

Kako delujejo toplotne črpalke?

Toplotna črpalka temelji na fizikalnem principu korelacije med tlakom, temperaturo in volumnom plina. Kadar plinu povečamo tlak, se mu poviša temperatura. Kadar mu tlak zmanjšamo, se temperatura zniža, prenos toplote pa poteka vedno s toplega proti hladnem. Torej mora toplotna črpalka na eni strani spustiti svojo temperaturo pod raven izvora energije, na drugi strani pa jo dvigniti nad raven, potrebno za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode.

Glavni elementi, ki sestavljajo in omogočajo delovanje toplotne črpalke so:

  • Kompresor: omogoča dvig tlaka hladivu in posledično dvigne temperaturo na visoko raven
  • Uparjalnik: je topotni prenosnik, ki omogoča, da se energija s toplotnega vira (zrak, zemlja ali voda) prenese na hladivo. V uparjalniku se hladivo segreje in preide v plinasto stanje.
  • Kondenzator: toplotni prenosnik, ki poskrbi, da vroče hladivo sprosti toploto v ogrevalni sistem. V kondenzatorju se hladivo ohladi in kondenzira in se tako vrne v tekoče stanje.
  • Ekspanzijski ventil: na eni strani zmanjšuje tlak in s tem tudi temperaturo hladiva, tako da sprejme toploto na uparjalnik. Poleg tega regulira volumenski pretok, tako da doseže uparjalnik le toliko hladilne tekočine, kot jo lahko upari.
  • Zalogovnik: omogoča zmanjšano število vklopov kompresorja, enakomerno temperaturo ogrevalne vode (in s tem večje temperaturno udobje v prostorih), pri toplotnih črpalkah zrak/voda pa služi tudi kot vir toplote za učinkovito odtaljevanje uparjalnika.
  • Hladivo: delovna tekočina, medij, ki je zaslužen za prenos toplote, stabilnost in trajnost, saj prenaša stalne spremembe temperature in prehajanje iz tekočega v plinasto stanje. Hladiva so lahko strupena in vnetljiva, poznamo pa tudi štiri naravna in okolju manj škodljiva. Pri toplotni črpalki Adapt smo uporabili posebno hladivo R452b, ki ne škoduje ozonu in za kar 68 % zmanjša toplogredne izpuste (v primerjavi z običajnimi toplotnimi črpalkami).
  • Pretočni električni grelec: morebitna pomoč pri ogrevanju in za izvajanje termične dezinfekcije sanitarne vode (antilegionelna zaščita).
  • Temperaturna tipala: so vključena pri vhodu in izhodu toplotnega vira, kjer delujejo proti zamrznitvi in poškodbi ploščnega izmenjevalca ali kot pokazatelj odjema oziroma temperaturne razlike med vhodom in izhodom vira. Tipala pri dvižnem in povratnem vodu pa omogočajo omejitev maksimalne temperature in izklop toplotne črpalke pri doseženi določeni temperaturi povratnega voda iz objekta.

Katero toplotno črpalko izbrati?

Toplotna črpalka voda voda je znana po tem, da je vsako leto bolj dovršena, sodobna in tiha. Starejše toplotne črpalke so bile seveda bolj glasne, a danes to ne drži več. Seveda moramo pri nameščenju zunanje enote upoštevati, kje so tisti prostori v hiši, ki zahtevajo največ tišine, ker ima vsaka toplotna črpalka še vedno delovanje, ki se sliši in zazna. 

Toplotna črpalka voda voda se sliši na tri metre, kar pomeni, da mora biti toliko oddaljena od naših bivalnih prostorov in je ne bomo slišali. Tako nas ne bo skrbelo niti, če imamo majhne otroke, ki potrebujejo veliko počitka in spanca. 

Toplotna črpalka zemlja voda toploto, ki jo prejme iz zemlje pretvarja v energijo, ki jo naš dom potrebuje za ogrevanje. V kolikor bo dobro deloval, na nam bo zemeljska toplota krila kar 75% vseh potreb po ogrevanju. Energetski učinek takšne toplotne črpalke, bo izjemno visok in učinkovit.

Toplotna črpalka zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda torej deluje glede na moč toplote, ki se je nabrala v zemlji. Medtem ko sonce sveti, ogreva tudi zemljo, ki vso toploto skladišči globoko v notranjosti. Mi pa bomo s koriščenjem te toplote poskrbeli za lepšo prihodnost našega planeta, saj bomo s takšnim ogrevanjem poskrbeli za zdravo in čisto naravo.

Toplotna črpalka zemlja voda ima pod zemljo nameščene vodoravne kolektorje, ki so priklopljeni na uparjalnik toplotne črpalke. Poleg ima nameščen izredno zmogljiv kompresor, ki omogoča najboljši izkoristek tudi ob nizkih temperaturah. Izhodna temperatura vode bo visoka tudi 63 stopinj Celzija, kar je odličen rezultat. Delovanje takšne toplotne črpalke je izjemno tiho, tako da ne bo motilo našega bivanjskega procesa.

toplotna črpalka zagotavlja tiho delovanje

Toplotne črpalke zrak voda za enodružinske hiše

Toplotne črpalke zrak voda je odličen sistem za enodružinsko hišo, ki jo kupujemo. To pomeni, da bo sistem brez težav ogreval celoten dom. Vsaka takšna toplotna črpalka je nameščena diskretno v steno našega doma, kar pomeni, da ne bo že na daleč vidna.

Toplotne črpalke zrak voda ima zunanjo enoto lahko tudi dlje od hiše, vendar pa ne več kot 25 metrov. Notranji del pa bomo lahko postavili v katerikoli del hiše. Izdelan je tako, da nam ne bo kratil veliko dragocenega prostora.

Toplotne črpalke zrak voda ima navadno vgrajen tudi 200-litrski vsebnik sanitarne vode, tako se bo z omenjeno količino vode brezskrbno umivala kar 4-čanska družina. Če si bomo želeli pa še več tople vode, si bomo lahko namestili večji bojler, ki ga bomo namestili poleg notranje enote.

Toplotne črpalke so med uporabniki zelo priljubljene, saj v njihov dom prinašajo številne prednosti. Ključna prednost je zagotovo velik prihranek pri stroških ogrevanja. Če je objekt dobro toplotno izoliran, potem lahko uporabnik privarčuje tudi do 70 % stroškov.

toplotna črpalka

Toplotne črpalke za sanitarno vodo namestimo namesto bojlerja

Toplotne črpalke za sanitarno vodo se lahko namesti v vsak dom, saj je v nasprotju s toplotnimi črpalkami, ki jih priključimo na talno gretje, primerna le za ogrevanje vode. To pa si lahko s pomočjo toplotne črpalke zagotovi vsakdo, ki si želi znižati račune za elektriko. 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so glede na izračun energije, ki jo porabijo izredno varčne. Za ogrevanje sanitarne vode bodo namreč koristile zrak, ki ga je v okolici našega doma izredno veliko. 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so prepričale tudi največje skeptike, da je ogrevanje vode z njihovo pomočjo resnično priročno in koristno za vse. Tudi za okolje, saj predstavlja toplotna črpalka za sanitarno vodo ne invaziven način ogrevanja vode, ki je prijazen tudi do našega okolja. 

Dobro alternativo za zahtevnejše uporabnike lahko ponudi toplotna črpalka zemlja voda. To je zmogljivejša izvedba, ki lahko s podzemnimi kolektorji zbere večjo zalogo energije in bolj zanesljivo ogreva prostore v zimskih dneh. Je pa ta varianta primerna le za tiste, ki imajo na voljo dovolj odprte površine v bližini svojega stanovanja. Vgraditi je treba podzemne kolektorje, zato je toplotna črpalka zemlja voda tudi nekoliko dražja, a še vedno pride v poštev za tiste, ki imajo možnost vgradnje te opreme.

Kaj pa cene?

Toplotne črpalke cenik pa je vse pogostejše spletno zanimanje. Vsi, ki se zanimajo za takšne naprave ter njihove cene, ponudnike iščejo po spletu, saj se zavedajo, da na takšen način lahko pridejo do najdostopnejših cen.

Toplotne črpalke cenik vključujejo različne cene. Te so odvisne zlasti od vrste toplotne črpalke. Nekatere so bistveno dražje od drugih. Cenovno najugodnejša je vsekakor toplotna črpalka zrak voda. Sicer pa so cene tudi med enimi in istimi vrstami toplotnih črpalk med seboj lahko kar precej različne. Če se boste odločili za nakup manj zmogljive toplotne črpalke, boste zanjo seveda plačali nižjo ceno. 

Med vsemi ponujenimi možnostmi, ki jih imamo pri nakupu naprave toplotna črpalka, je toplotna črpalka zrak voda preverjeno najugodnejša rešitev. Montaža črpalke na zrak voda je izjemno preprosta, tudi samo vzdrževanje naprave je ugodno in povsem nezahtevno.

Toplotna črpalka zrak voda pa na trgu pri ponudnikih toplotnih črpalk lahko dosega različne cene. To je v prvi vrsti predvsem odvisno ne samo od ponudnika, temveč tudi od same zmogljivosti naprave. Za najmanj zmogljive toplotne črpalke zrak boste odšteli približno 4000 evrov. Za srednje zmogljive naprave nekje do 6000 evrov, za izjemno zmogljive pa nekje največ do 10000 evrov.

Za talno gretje je najbolje izbrati nizkotemperaturno črpalko zrak voda, za radiatorsko gretje je najbolje izbrati visokotemperaturno toplotno črpalko. Po izbiri ustrezne vrste boste najverjetneje potrebovali še montažo ter ne nazadnje še zagon toplotne črpalke. Na trgu si lahko poiščete ponudnika, ki vam bo omogočil tako dober nakup toplotne črpalke kot tudi kakovostno in ugodno montažo ter seveda tudi zagon.