July 7, 2021

Tenda prevladuje med zunanjimi senčili

Težko si predstavljamo kakšno bolj sproščujočo dejavnost od poležavanja v senci, medtem ko sončni žarki v okolici vzdržujejo prijetne temperature, svoje pa doda še svež piš vetra. Za takšno doživetje se ni treba odpravljati daleč, kar doma lahko uredimo prijeten ambient, v katerem bomo odlično izkoristili prijetne razmere v poletnih dneh. A za to bomo potrebovali nekaj opreme. Takoj seveda pomislimo na ležalnik ali gugalnik, a ne pozabimo na zaščito pred soncem – izredno pomembno nalogo imajo tudi senčila, če želimo res uživati tudi v času visokih temperatur in močnih sončnih žarkov.

Senčila nam ponujajo zelo pestro izbiro različnih izdelkov, ki se odlično obnesejo v tej vlogi. Vedno lahko pričakujemo, da bomo s to opremo sončnim žarkom učinkovito preprečili dostop do naših površin, a seveda se senčila med seboj tudi razlikujejo. Posebej priljubljena opcija je tenda, ki v večini primerov praviloma res ponuja kar najboljši učinek.

Tenda je vsestransko uporabno senčilo, ki ga pogosto videvamo v različnih okoljih. Še posebej značilne so v kakšnih gostinskih lokalih, kjer je urejena terasa za goste, tam je treba v poletnem času vsekakor poskrbeti za prijetno senco. A tudi v domačem stanovanju lahko uredimo zelo prijeten ambient, če se poslužimo takšne opreme. Ravno za tak primer je dobra tenda posebej dobro pripravljena, izbiramo lahko med posrečenimi modeli, ki so hkrati dokaj ugodni in predvsem enostavni za uporabo, poleg tega pa se lepo podajo ob vsak objekt.

Tenda za domače okolje

Pričakujemo lahko, da bo praktično vsaka tenda dobro zaščitila površine pred neposrednim udarom sončnih žarkov, a to še ne pomeni, da bodo uporabniki tudi vedno zadovoljni s svojimi senčili. O končni izkušnji namreč odločajo še mnogi drugi faktorji, ki jih moramo upoštevati že ob izbiri senčila, tudi če se odločimo za tende. Na voljo imamo namreč več opcij, poleg tega lahko nekatere lastnosti tudi naknadno prilagodimo.

Tenda se lahko odlično obnese v različnih okoljih, ne le na domačem vrtu

Senčila običajno potrebujemo za zaščito kakšnih urejenih zunanjih površin. Morda imamo urejene vrtne površine, še bolje se lahko obnesejo terase, morda letna kuhinja ali pa kar balkon. Glede na okolje moramo premišljeno izbrati tudi zunanja senčila, saj želimo doseči kar najboljši učinek.

Poleg tega moramo v domačem okolju poskrbeti predvsem za to, da je tenda enostavna za uporabo in z njo nimamo veliko dela. To bo relevantno že pri samem nakupu in montaži, še bolj pa kasneje, ko se z opremo ne bomo želeli stalno ukvarjati. Najboljša izbira je praviloma tenda, ki ni fiksno nameščena, temveč se jo da elegantno pospraviti, a tu moramo biti pozorni na različne mehanizme, ki to omogočajo.

Nadalje moramo uskladiti senčila z objektom in okolico. Tenda ima tu prednost, saj se običajno na eni strani namesti na objekt, tako da je zelo elegantna rešitev, ki ne izstopa. Poleg tega pa so tende tudi sicer elegantno zasnovane in lepo oblikovane, tako da se odlično ujamejo s sodobnim bivalnim okoljem.

Tenda ob izbiri, nakupu in montaži

Da bomo lahko senčila kar najbolje izkoristili, moramo dovolj pozornosti nameniti že izbiri in nakupu, predvsem pa montaži. Najprej moramo najti dobrega trgovca, ki ima v ponudbi tovrstna senčila. Pri tem brskamo tudi po markizah, saj je markiza pravzaprav le drugo ime za senčilo, ki se imenuje tudi tenda. Včasih ponudba s takšnimi podrobnostmi zbudi nekaj zmede, a gotovo bomo uspeli hitro najti senčila, ki nas zanimajo, še posebej če pobrskamo po spletu.

Ob izbiri in nakupu moramo že upoštevati možnosti montaže. Zelo dobrodošlo je, če je ta storitev že vključena v ponudbo in ceno. Tako bomo zelo zadovoljni s celotno izkušnjo pri nakupu, dobili bomo vrhunsko senčilo, ne da bi se morali sami ukvarjati s tem.

Tenda spremlja ostalo ponudbo zunanjih senčil

Tenda v primerjavi z drugimi senčili

Seveda nam zunanja senčila ponujajo še veliko več izbire, tenda oziroma markiza je le ena izmed možnosti. Že res, da lahko že na ta način dosežemo izjemno prepričljive učinke, a prav tako je res, da se splača pobrskati po širši ponudbi, ki morda skriva zelo zanimive predloge pri opremljanju zunanjih površin okoli doma.

Kakšna senčila še lahko najdemo? Če ciljamo na kar se da nizko ceno in zelo enostavno namestitev, so najboljša izbira preprosti senčniki. Ti so za nameček tudi precej prilagodljivi, tako da jih lahko zelo dobro izkoristimo v različnih okoljih. Je pa z njimi vseeno nekaj več dela, nanje moramo tudi bolj paziti, poleg tega nimajo značilnega estetskega učinka, kot ga ima tenda.

Če želimo doseči podoben učinek, kot ga ima tenda, lahko poskusimo z izbiro pergole. To je običajno fiksna struktura, ki služi prav oblikovanju prijetnega senčnega ambienta. Ponuja nam nekaj več prilagodljivosti, predvsem pa lahko dosežemo zelo atraktiven vizualni izgled. Takšne možnosti so zelo priporočljive v okoljih, kjer imamo več svobode pri oblikovanju in opremljanju.

Pri večjih trgovcih imamo še druge opcije, s katerimi dosegamo različne učinke. Posrečena izbira so recimo zasenčitvena jadra, lahko pa najdemo tudi še kaj zanimivega.