July 1, 2021

Se splača kupiti LED projektor?

Sodobni projektorji se ponašajo z nekaterimi domislicami, ki močno prekašajo starejšo tehnologijo. Največja razlika je opazna v primerjavi s projektorji, ki za prenos slike na platno uporabljajo svetlobo iz žarnic. To so klasični projektorji, ki smo jih uporabljali desetletja, zdaj pa jih pospešeno nadomeščajo sodobnejše alternative, predvsem se priporoča LED projektor. 

Projektorji na žarnice imajo sicer to prednost, da so dokaj poceni in jih lahko enostavno najdemo v široki ponudbi. Zato se vprašamo, ali se splača kupiti LED projektor, ali pa bi morda vseeno raje prihranili nekaj denarja in se odločili za projektor z žarnico. Obe opciji sta lahko povsem ustrezni, odvisno od potreb uporabnika.

Zakaj izbrati LED projektor?

Prednosti LED projektorja so povezane predvsem z dolgoročno izkušnjo. Zadovoljni bomo z brezhibnim delovanjem naprave, ki deluje zelo tiho in se ne pregreva, obenem pa ponuja kakovostno sliko v visoki ločljivosti. LED projektor je izjemno varčen, porabi le minimalno količino električne energije, tako da tudi pri redni uporabi ne bo visokih stroškov. Poleg tega ima daljšo življenjsko dobo in ne zahteva vzdrževanja, predvsem nima žarnice, ki bi jo morali menjati.

LED projektor za nameček predstavlja še druge prednosti sodobne tehnologije, predvsem dodatne možnosti povezovanja z drugimi napravami ter možnosti upravljanja na daljavo.

LED projektor v primerjavi z drugimi

V primerjavi s projektorji na žarnice je LED projektor načeloma dražji, kar je glavna pomanjkljivost. Že res, da se pri redni uporabi na dolgi rok razlika zaradi varčnosti izniči, predvsem pa nimamo stroškov z menjavo žarnic, a že v izhodišču je cena prioriteta za mnoge kupce. Ponudba klasičnih projektorjev je še vedno precej široka in lažje dobimo dober projektor te vrste, tudi če so napredni LED projektorji morda še boljši. Za manj zahtevne uporabnike je klasični projektor lahko boljša izbira, če ne nameravajo naprave res pogosto uporabljati.