July 5, 2021

Prezračevanje z rekuperacijo za čistejši zrak v prostoru

Prezračevanje z rekuperacijo je danes ena od najbolj pogostih rešitev prezračevanja hiš, ki pa ne more delovati brez rekuperatorja zraka. Rekuperator zraka je pri izmenjavi odvodnega in dovodnega zraka, ter prehajanju toplote nazaj v prostor ključnega pomena, zato je izjemno pomembno, kam ga bomo v celotnem prezračevalnem sistemu postavili - več o tem v nadaljevanju članka.

Prezračevalni sistem med drugim poskrbi tudi za to, da je zrak, ki ga dihamo veliko bolj čist. Tudi človek onesnažuje zrak v prostoru in sicer zato ker neprestano izdihuje ogljikov dioksid. Seveda pa so prostori polni pohištva in različne opreme, ki še dodatno obremenjujejo zrak, ki ga dihamo. Ne smemo pozabiti niti na bakterije ter na vlago, ki se hitro začne nabirati, ko imamo v določenem prostoru veliko ljudi.

Prezračevalni sistem poskrbi, da v vse prostore ponovno pride svež in čist zrak. S tem pa se tudi dvigne kakovost zraka, kar vpliva na dobro počutje vseh ljudi znotraj določenega prostora. V slabem zraku smo namreč manj produktivni in hitreje se bomo utrudili. Pojavila pa se nam bojo nezaželene alergije in vnetja, ki so vedno bolj pogosta tegoba današnjih ljudi.

prezracevanje-z-rekuperacijo

Prezračevalni sistem nas bo branil tudi pred radioaktivnim plinom, ki se imenuje radon. To je plin, ki se nahaja v tleh in prehaja v ozračje, kjer razpade. Njegovi delci pa se nato vežejo na ostale delce v zraku, ki ga dihamo. To na odprtem ni škodljivo, v zaprtem prostoru pa lahko naredi veliko škode.

Kam je najbolje postaviti rekuperator zraka?

Osnovno pravilo je, da mora biti rekuperator zraka nameščen v prostor, kjer je temperatura vsaj 10°C. Temu pogoju zadostimo že če imamo toplotno izolirano stavbo, sicer je potrebno poskrbeti za dodatno ogrevanje prostora. 

Rekuperator zraka je priporočljivo namestiti na eno od zunanjih sten, zaradi česar bosta kanala za povezavo s fasado čim krajša. Če imamo več etažno stavbo, je potrebno upoštevati, da fleksibilne cevi potekajo vertikalno, za kar je potreben preboj etaže za vsaj 20 fleksibilnih cevi.

Tovrstne naprave sicer oddajajo nižje ravni hrupa kot dovoljujejo predpisi, vendar jih kljub temu ne postavljamo blizu prostorov, v katerih ljudje spijo. 

Bodite pozorni na cevi za prezračevanje

Cevi za prezračevanje povezujejo prezračevalno napravo v celoten sistem, ki brezhibno zrači vse prostore, ki so povezani. Namestitev cevi ni prezahtevna, pa tudi predraga ni. Pri nameščanju centralnega prezračevalnega sistema, so investicijski stroki precej visoki, a predstavljajo cevi le majhen strošek. 

Cevi za prezračevanje nam v prostor dovajajo prefiltriran in čist trak, ki se s pomočjo rekuperacije segreje na optimalno temperaturo. Takšen zrak seveda ne more nadomestiti ogrevanja je pa dovolj topel, da preprečuje ohlajevanje stavbe. Tudi v slovenske vrtce nameščajo prezračevalne sisteme, saj se je ob menjavi oken zgodilo to, da je zrak postal izjemno slab in neugoden. 

cevi-za-prezracevanje

Cevi za prezračevanje so povezovalni člen v prezračevalnem sistemu

Kakovost bivanja v našem domu je odvisna tudi od kakovosti zraka v bivalnih prostorih. Ne samo, da nas neprijeten vonj vznemirja, ampak slaba kakovost zraka lahko vpliva tudi na naše zdravje. Pretirana vlaga v prostoru, pršice, alergije in še marsikaj drugega so samo ene od mnogih težav, ki nas lahko pestijo zaradi slabih bivalnih pogojev. Vsem tem težavam pa se lahko izognemo, če se odločimo za kakovostno prezračevanje, katerega sestavni del so tudi cevi za prezračevanje.

Pri načrtovanju prezračevanja hiše se je potrebno zavedati, da bo le kakovostno vgrajen prezračevalni sistem služil svojemu namenu. Zato je pomembno, da izbrani ponudnik uporablja kakovostne materiale med katerimi so cevi za prezračevanje lahko tudi ključnega pomena. Po njih prehaja dovodni in odvodni zrak, in na nek način predstavljajo povezovalni člen v celotnem prezračevalnem sistemu. Brez kakovostnih cevi za prezračevanje, sistem ne bi mogel delovati.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo pri prenovi stanovanja

Prezračevanje hiše lahko uredimo tudi v že starejšo hišo, ki jo želimo prenoviti ali le izboljšati. Veliko družin živi v hišah, ki so jih zgradili še preden, se je razvil prezračevalni sistem.

S prezračevanjem smo se bolj aktivo začeli ukvarjati odkar imamo na voljo odlična okna, ki poskrbijo za optimalno tesnjenje, ki preprečuje ohlajanje prostora. Plastična okna so izredno koristna za ohranjanje toplote, vendar pa ne poskrbijo za zadostno prezračenje prostora. 

Prezračevanje hiše mora biti tako pospešeno s pomočjo pametnega sistema, ki povzroči prisilno prezračevanje in dovede v hišo svež zrak. V kolikor hišo gradimo na novo, z vgradnjo ne bomo imeli težav. Če pa živimo v starejši hiši, se bomo morali za namestitev kvalitetnega prezračevalnega sistema, precej bolj potruditi. 

Rekuperacija omogoča izmenjavo zraka v hiši

Rekuperacija poteka tako, da rekuperator oziroma keramični izmenjevalec toplote opravi zelo zanimiv proces. Iz prostora odvede slab zrak, pri tem pa skladišči zbrano toploto notranjega zraka. Ko v prostor pripelje nov svež zrak, da najprej segreje s toploto, ki jo je prej nabral: To pomeni, da zraki, ki bo vstopil v prostor, ne bo tako mrzel, kot zunanji.

Rekuperacija poleti seveda deluje ravno obratno kakor pozimi. To pomeni, da se v rekuperatorju skladišči hlad, s katerim se nato shladi novo prispeli zunanji zrak. Pomembno je tudi dejstvo, da se zrak, ki vstopa v prostor prefiltrira in rako postane veliko bolj čist, kot je bil.