July 15, 2021

Opremite dnevno sobo moderno in funkcionalno!

Opremljanje dnevne sobe je lahko velik izziv, lahko pa tudi priložnost, da dosežemo odlične učinke in močno nadgradimo kakovost bivanja v našem domu. Ravno dnevna soba je prostor, v katerem preživimo veliko svojega prostega časa, zato je zelo pomembno, da je dobro opremljena in nam ponuja optimalno udobje. Ne pozabimo še na vlogo estetsko usklajene opreme, ki poskrbi za lep izgled celotnega stanovanja! Najbolj pomembno vlogo pri tem ima gotovo večja oprema, ki pride najprej do izraza.

Moderna dnevna soba je srce skoraj vsakega doma in kraj, kjer se odvija največji del vašega življenja za štirimi stenami. V njej se sami ali v družbi sprostite po napornem dnevu, preživite čudovit družinski večer ob napetem filmu ali družabni igri, lahko pa jo celo spremenite v prostor za praznovanja in druženja v prijetni, intimni atmosferi. Izbira pohištva in ureditev dnevne sobe sta zato eni od najpomembnejših opravil pri opremljanju stanovanja. 

Če je vaša dnevna soba še prazen prostor, ki bi mu radi z izbiro pravih pohištvenih elementov in elegantno ter učinkovito razporeditvijo dali edinstven pečat, ne bi mogli biti na boljšem mestu. To pa velja tudi za vse tiste, ki že predolgo zrete v dotrajane regale in televizor gledate z neudobne stare zofe. Naj vas vaša miška vodi med raznovrstnimi modeli pohištva za dnevne sobe, s pomočjo katerih boste v svoje stanovanje vnesli edinstven slog, pri tem pa vam ne bo treba zapraviti vseh prihrankov. 

Sodobna stanovanja opremljamo z vrhunsko opremo, ki ima različne praktične in estetske učinke. Praviloma lahko največ naredimo s premišljeno izbiro sedežne garniture, saj je prav ta kos pohištva med najbolj izrazitimi, pa tudi med najbolj uporabnimi. Da bi bili kar najbolj zadovoljni, se vsekakor priporoča izbira kvalitetne sedežne garniture. Ker gre za tako pomemben kos opreme, se splača izbiri nameniti nekaj več pozornosti, pa tudi več denarja. 

Sedežna garnitura je srce dnevne sobe

V sodobna stanovanja se gotovo najlepše poda moderna sedežna garnitura. Ta oprema je lepo oblikovana in odgovarja aktualnim modnim trendom, pa tudi splošnim trendom pri sodobnih stanovanjskih prostorih, ki so praviloma nekoliko manjši ter minimalistično opremljeni. To ne pomeni, da moderna sedežna garnitura ni zelo lepa na pogled, pravzaprav lahko najdemo tudi posebej razkošne in barvite modele, je pa poudarek na elegantnih garniturah, ki ponujajo odlično funkcionalnost in lepo dopolnjujejo estetski stil sodobnega doma.

Usnjena sedežna garnitura

Kako izbrati pravo sedežno garnituro?

Če vas zanima, kako najhitreje prepoznati kvalitetne sedežne garniture, potem pri nakupu najprej preverite vse materiale, iz katerih je takšen kos pohištva narejen. Če boste ugotovili, da je garnitura izdelana iz trpežnih materialov, potem ste lahko povsem prepričani, da vam bo odlično služila tudi do več desetletij. A pri tem boste morali takšen kos pohištva redno čistiti in vzdrževati. 

Sicer pa je za kvalitetne sedežne garniture jasno, da so tudi cenovno dražje. Na njih pa je seveda napisano ime svetovno uveljavljenega proizvajalca. Pri nas je takšne ponudbe zelo veliko. Če pa med goro vrhunske ponudbe, ne boste našli kvalitetne sedežne zase, potem je čas, da si poiščete dobrega ponudnika, ki vam bo takšen kos pohištva izdelal po meri. 

Usnje ali blago?

Ker se sedežne garniture iz usnja ponašajo s toliko dobrimi karakteristikami, so kot takšne izjemno mikavne tudi za izjemno zahtevne kupce. Takšne garniture so tudi zelo privlačnega in modernega videza. 

Usnjene sedežne so lahko tudi kotne. Takšna izbira je za kupca zelo dobrodošla, saj si z nakupom kotne garniture zagotovi zelo veliko udobnega prostora, tako za sedenje kot tudi za ležanje. 

Kakovostne usnjene garniture v številnih različicah so vam na voljo na številnih prodajnih mestih. Našli jih boste tudi v spletnih prodajalnah, kjer so cene nižje kot kjer koli drugje na trgu. 

Vrhunske usnjene garniture vas lahko stanejo kar nekaj denarja, a investicija v takšen izdelek se vam zagotovo izplača. Dober kos pohištva vam lahko služi tudi do pol stoletja ali več, seveda če ga primerno vzdržujete in čistite. 

Vedno bolj pa so priljubljene tudi garniture tudi iz blaga. Na otip je namreč bolj toplo, pa tudi vzdrževanje blaga je dokaj enostavno, saj novejše različice blaga omogočajo veliko enostavneje vzdrževanje in večjo odpornost na madeže, kot blago pred leti.

Nasveti za opremljanje dnevne sobe

Dnevna soba je srce vsakega doma. V dnevni sobi vsak dan preživimo največ časa, prav tako pa tudi obiskovalce, ki pridejo na obisk, najpogosteje gostimo v dnevni sobi. To pomeni, da je ta prostor najbolj na očeh, po drugi strani pa mora združevati tako funkcionalen kakor estetski vidik.

Pogosto tako lahko slišimo, da lahko ravno po stilu dnevne sobe sodimo, koliko stila in estetskega čuta premore lastnik oziroma lastniki doma. Pri dnevni sobi moramo pri izbiri opreme paziti na dvoje – dnevna soba naj bo opremljena tako, da bo prijetna na oko, po drugi strani pa naj bo kar se da udobna. Kljub vloženemu trudu pa se pogosto lahko zgodi, da dnevna soba daje občutek hladnega, nepovezanega ali neizraznega prostora. Da bi torej srce svojega doma lahko spremenili v prijetno in udobno oazo, smo za vas v nadaljevanju zbrali nekaj oblikovalskih predlogov.

dnevna soba

Prostor naj povezuje povezovalni element

Pogosto lahko vstopimo v dnevno sobo, ki je opremljena s sicer lepimi kosi pohištva, ki pa med sabo niso povezani, zato celoten prostor deluje nepovezan ali prazen. Pri tem je povezovalni element lahko preproga, mizica ali pa umetniško delo.

Če se odločite za minimalističen stil, se ne bojte monotonosti barve, ki prevladuje (npr. siva ali bela) razbiti z unikatnim umetniškim delom, zanimivimi barvnimi blazinami ali kakšnim drugim dodatkom, ki daje občutek, da se v tem prostoru zares živi. Pogosto so namreč enobarvne in nekoliko minimalistično opremljene dnevne sobe lahko videti prazne, sterilne in nedomače.

Izogibajte se preveč »močnim« kosom pohištva

Včasih je težava tudi v tem, da v prostor damo več kosov pohištva, ki so vsak zase preveč dominantni, da bi se jih dalo lepo povezati v eno celoto oziroma interier. Da je nek kos močen ugotovimo tako, da nam nemudoma pritegne pogled in ga zlepa ne spusti. Če je v prostoru več takih kosov, prostor ne more izgledati povezan. Namesto tega se raje odločite za en dominanten kos pohištva, npr. kavč oziroma sedežno garnituro, ki je v središču dnevne sobe.

Vse ostale kose pohištva izberite glede na ta osrednji kos, pri tem pa pazite, da kavč dopolnjujejo in se z njim povezujejo. Če ste svojo dnevno sobo že opremili in ste sedaj opazili, da je v njej kar nekaj močnih kosov pohištva, potem lahko občutek povezanosti med njimi ustvarite s klubsko mizico ali preprogo. Pri tem pazite predvsem na to, da boste posamezne elemente povezali oziroma uskladili predvsem barvno.

Kombiniranje dekorativnih elementov

Da je dnevna soba videti kot zaokrožena celota, je pomembno tudi, kako kombinirate okrasne oziroma dekorativne elemente. En način, da poživite dnevni prostor je, da premišljeno izberete okrasne blazine različnih vzorcev in barv. Poleg tega dnevna soba skoraj mora imeti vsaj eno sliko, večjo fotografijo ali tapiserijo, ki pritegne pogled. Seveda pri izbiri dekorja sledite svojemu okusu. V kolikor zbirate kiparske izdelke, v kot postavite večji kip, v kolikor veliko prebirate, lahko kot dekorativni element oblikujete regal za knjige.

Okrasne blazine

Če se odločite za odprte ali okrasne police, potem je pri opremljanju le teh smiselno upoštevati pravilo, da na polico ne postavljate več kakor treh dekorativnih elementov skupaj (to ne velja za knjige). Police lahko tako okrasite npr. s tremi vazami različnih oblik ali velikosti, ki se barvno ujemajo, ali pa kombinirate različne dekorativne elemente skupaj (sveče, slike, svečnike, kipce, itd.). Če se lahko pohvalite z veliko aranžerskega znanja, potem lahko pravilo treh dekorativnih izdelkov tudi prekršite, sicer pa je bolje upoštevati to pravilo, saj so sicer police lahko hitro videti polne kiča in neurejeno. V kolikor bi želeli na polico ali komodo postaviti tri različno velike predmete, jih postavite tako, da bo na sredini najmanjši predmet, z vsake strani pa ga naj obdajata dva večja.

V dnevno sobo seveda sodi tudi druga oprema, ki ima prav tako pomembno nalogo pri zagotavljanju prijetnega in lepega bivalnega okolja. Ne pozabimo na detajle, tudi na dekoracijo. Okrasna pregrinjala za sedežno garnituro so velikokrat pika na i, hkrati pa zagotavljajo tudi zaščito.

Na srečo imamo pri tem nekoliko več svobode pri izbiri lepih elementov, tako da lahko vsak svoje stanovanje opremi in okrasi prav po svoje. 

Imate majhno dnevno sobo? Odlično!

Četudi imate rahlo prostorsko stisko in bi si želeli vseeno dnevno sobo opremiti lepo in fukncionalno, vam predstavljamo zadnje trende v opremljanju majhne dnevne sobe!