October 19, 2021

Od česa je odvisen uspeh na spletu?

Uspeh pri spletnem poslovanju je odvisen od številnih dejavnikov, ki jih nikoli ne moremo imeti povsem pod nadzorom. Lahko pa identificiramo tiste, ki imajo največji vpliv in jih lahko tudi v največji meri nadzorujemo. Tako bomo lahko z lastnim delom kar najbolj pripomogli h končnemu uspehu.

Zelo pomembno je, da poskrbimo za optimizacijo spletne strani

SEO oziroma optimizacija za spletne iskalnike je nadvse pomembno opravilo, ki je kritično za dolgoročni uspeh spletnega poslovanja. Poskrbi namreč za to, da na spletno stran pridobivamo nove obiskovalce, s tem pa seveda spodbujamo tudi prodajo oziroma druge aktivnosti na spletišču. Velika večina spletnega občinstva išče informacije, izdelke in storitve s pomočjo spletnih iskalnikov, torej so v prednosti tisti ponudniki, ki se uvrščajo visoko med rezultati takšnih iskanj. SEO poskrbi prav za to, povezavo do spletne strani ali trgovine uvrsti čim višje, torej si lahko obetamo večjega deleža spletnega občinstva. Razlike so lahko drastične – če se ne pojavljamo na prvi strani, nas bodo našli le redki interesenti, medtem ko so strani na prvih mestih za priljubljena iskanja vedno zelo obiskane.

Kako opravljamo SEO?

Gotovo je najboljša možnost za uspešno optimizacijo ta, da za delo zaposlimo izkušenega strokovnjaka. Gre namreč za celo zbirko pomembnih opravil, ki jih moramo vestno opravljati na dolgi rok.

Nekaj sicer lahko postorimo tudi sami, predvsem na samem spletišču in pri predstavitvi vsebin obiskovalcem. To je tako imenovani on-site SEO, ki vključuje optimizacijo vsebin na spletni strani, pa tudi optimizacijo strežnika in prikazovanja spletišča. Sami lahko poskrbimo predvsem za to, da imamo na spletnih straneh svežo, zanimivo in relevantno vsebino, po kateri bodo iskalci dejansko iskali.

Veliko več dela obsega off-site SEO, ki je tudi bolj dolgoročen. Vključuje pripravo dodatnih vsebin, objavljanje povezav na drugih straneh in podobne postopke, ki so lahko zelo zamudni, a ponujajo odlične rezultate.

Koliko pa nas stane spletno oglaševanje?

Spletne oziroma digitalne agencije lahko ponudijo zelo bogat nabor uporabnih storitev za tiste, ki se lotevajo poslovanja preko spleta. Seveda pa bo treba za takšne usluge odšteti primeren znesek denarja. Kakšne so cene je povsem odvisno od tega, za katere storitve gre in kako zahtevna je naloga. Ni nujno, da bo treba investirati visoke zneske, po drugi strani pa je seveda možno, da bodo profesionalne storitve zahtevale znatno investicijo.

Za nekatere storitve lahko enostavno izračunamo predvidene stroške. Tako je recimo za Google oglaševanje cenik precej predvidljiv, kar velja tudi za ostale oblike spletnega oglaševanja. Za Google oglaševanje cenik sestoji iz stroškov samega oglaševanja in iz cene storitve, ki jo nudi spletna agencija.

Upoštevati je treba, da ne gre le za prikazovanje oglasov, temveč za celovito načrtovanje, sestavljanje in vodenje oglasnih kampanj. Profesionalni ponudniki svoje delo opravljajo zelo dobro, pri tem tudi preizkušajo različne rešitve in primerjajo rezultate, da lahko povsem optimizirajo izkoristek vloženega denarja. To pomeni, da je cena storitev profesionalnih oglaševalcev večinoma brez težav upravičena, če seveda izberemo zanesljivega izvajalca, ki bo to potrdil z dobrimi rezultati.

Spletna agencija verjetno nudi še vrsto drugih storitev, ki ne omogočajo tako enostavnega izračuna stroškov. Že za Google oglaševanje cenik ni povsem enoznačen in se lahko cene storitve precej razlikujejo. Še bolj to velja za druge storitve na področju marketinga, pa tudi za nekatere posege na področju izdelave spletnih strani. Pomislimo recimo na optimizacijo ali vzdrževanje spletnih strani, kjer so rezultati zelo odvisni od mnogih dejavnikov in tudi od pričakovanj naročnika, tako pa tudi cene ni mogoče enostavno določiti.

Vsaka zaupanja vredna spletna agencija bo interesentom ponudila brezplačno oceno stroškov za svoje storitve. Postavi se cenovni okvir glede na želje in zahteve naročnika, torej glede na specifike posameznega projekta, tako pa je cena bistveno natančneje določena kot pri splošnih ocenah.

Cena izdelave spletne strani

Spletne strani seveda ne nastanejo kar same od sebe, prav tako niso brezplačne. Treba bo najti ponudnika, ki zagotavlja kakovostno in zanesljivo izdelavo spletne strani, pri teh pa cena običajno ni zanemarljiva. Gre za znatno investicijo, posebej pri manjših podjetjih in samostojnih podjetnikih, a vsekakor se naložba splača. Ne pozabimo, da je spletna stran pomembno orodje za vodenje spletnega posla, zelo koristi tudi tistim, ki sicer ne poslujejo preko spleta.

Kakšna bo torej cena izdelave spletne strani? To je povsem odvisno od ponudnika in ponudbe. Imamo namreč ogromno izbire med spletnimi mojstri, ki se razlikujejo v vseh mogočih lastnostih, tudi v ceni. Seveda je pametno izbirati le med zanesljivimi ponudniki, ki pa bodo verjetno tudi nekoliko dražji. Pomembno je predvsem to, da se izognemo sumljivo nizkim cenam, ki ne prinašajo dobrega končnega izdelka in zadovoljstva. S takšnim izborom potencialnih ponudnikov dobimo tudi uporaben cenovni okvir, ki vsaj približno izdaja, kakšna bo cena izdelave spletne strani. Za preprosto spletišče bo treba odšteti nekaj sto evrov, za napredno spletno stran pa hitro vsaj tisoč evrov ali več. Navzgor cena ni omejena, saj tudi funkcionalnosti spletnih strani lahko poljubno dodajamo.

Dodatna ponudba

Poleg tega spletne strani zahtevajo tudi nekaj dodatne pozornosti, po objavi na internetu se delo še ne konča. Mnogi ponudniki imajo zato v ponudbi še optimizacijo spletne strani in Google oglaševanje, na ta način pa ponujajo boljši izkoristek spletišča. Še posebej Google oglaševanje je lahko dobra izbira za vse tiste, ki želijo že takoj pridobiti več obiska na svojo spletno stran in preveriti, kakšen bo izkoristek novega spletišča. Seveda tudi optimizacija temu namenu zelo koristi, čeprav bolj dolgoročno. Google oglaševanje in optimizacija sta lahko že vključena v ponudbo izdelave strani, lahko pa se kot dodatek vzdrževanju izbereta pri dolgoročnem sodelovanju z izbranim spletnim mojstrom.

On site optimizacija se izvaja na spletni strani

On site optimizacija je nujno potrebna, če si želimo, da se bo naša spletne stran čim bolj pogosto pojavljala na straneh znanih brskalnikov in bo tudi dovolj visoko uvrščena, da bo s tem privabila ogromno potencialnih novih strank. Če vsaj malce poznamo svet spletnih strani, vemo, da se uporabniki spleta najpogosteje ustavijo na prvih treh zadetkih, ki jih pokaže Googlov brskalnik.

On site optimizacija mora biti izvedena pravilno, saj le tako lahko pripomore k boljši optimizaciji spletnih strani. Seveda si vsi želimo, da bi bila naša spletna stran uvrščena čim višje, včasih pa nam to le stežka uspe in zato je dobro, da spoznamo čim več trikov, kako izvesti čim boljšo on site optimizacijo, ki bo pripomogla k prodaji naših izdelkov.

On site optimizacija se začne z raziskavo ključnih besed. Prave in koristne ključne besede so izredno pomembne za uspeh vsake spletne strani. Da ugotovimo, katere ključne besede so najbolj uporabne, moramo izvesti primerno raziskavo, ki jo lahko naredimo s primernimi spletnimi orodji, ki so v večini brezplačna.

Oglaševanje na spletu lahko poteka na različne načine

Oglaševanje na spletu je postalo z razmahom interneta in internetnih storitev, vse bolj pomembno. Če želimo svoje izdelke prikazati čim širšemu občinstvu je priporočljivo, da se pozanimamo o možnostih, ki jih lahko izkoristimo na spletu. Splet nam pomuja ogromno možnosti za oglaševanje.

Oglaševanje na spletu, ki se ga trenutno poslužuje ogromno lastnikov spletnih trgovin, je zagotovo oglaševanja preko socialnih omrežij. Na voljo imamo vedno več možnosti, ki jih razvijajo lastniki različnih platform kot je Facebook ali Instagram.

Oglaševanje na spletu je s Facebookom postalo izredno enostavno in cenovno dostopno, saj nam ni potrebno plačati veliko denarja, da se naš izdelek ali storitev prikazuje uporabnikom omenjene platforme.

Oglaševanje na spletu nudi ogromno možnosti, ki jih moramo spoznati, da lahko kakovostno tržimo svoje storitve in si s tem povečamo zaslužek.