July 22, 2021

Ko nas doleti invalidnost - rešitev je lahko napredni invalidski voziček

Invalidnost je trajna telesna ali duševna okvara posameznika, ki je z medicinskim zdravljenjem ali rehabilitacijo ni mogoče odpraviti. 

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju RS razvršča invalidnost v tri kategorije:

  1. kategorija: če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti;
  2. kategorija: če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50% ali več;
  3. kategorija: če zavarovanec z ali brez predhodne poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50% ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen.

Do invalidnosti najpogosteje privedejo poškodbe hrbtenice

Kakšne so resnejše poškodbe hrbtenice? Kaj pomeni zlom hrbtenice? Kako se z njim soočamo?

Zlomi hrbtenice

Zlomi hrbtenice so zelo resna poškodba, ki ogroža ne le vretenca, temveč tudi celotno strukturo mišic, živcev, krvnih žil in hrbtenjače. Zlom hrbtenice se pojavi, ko je kršena celovitost samih vretenc. Zaradi njega lahko oseba ostane invalidna za vse življenje.

Veliko različnih razlogov lahko privede do zloma. Zelo težko je ustvariti enotno klasifikacijo zlomov hrbtenice, zato se izvaja po več kriterijih:

  1. Stiskanje. Takšen zlom se pojavi kot posledica stiskanja same hrbtenice, kar vodi do zmanjšanja gostote vretenc. Vzroki lahko vključujejo padec z višine na hrbet ali noge.
  2. Flexion-ekstenzija. To je najtežja oblika poškodbe, ki jo povzroči nenadna fleksija ali razširitev vretenc. Ta poškodba je lahko posledica nesreče ali pa v hrbet padejo zelo težki predmeti..
  3. Rotacijski. Vzroki za takšno poškodbo so bili ostri in hitri premiki hrbtenice okoli vzdolžne osi. Takšen zlom je mogoče dobiti po neposrednem in močnem udarcu v hrbet..
zlom hrbtenice

Poleg tega lahko zlomi hrbtenice poškodujejo procese, telesa in loke (spiralni, zgibni ali prečni).

Zlomi so razvrščeni tudi po številu:

  1. Ko je poškodovano eno vretenca - enojno.
  2. Ko je več poškodovanih, več.

Obstaja še nekaj:

  • Stabilna - struktura hrbtenice sama po sebi se ne spremeni, poškodujejo se le zadnji in zadnji del vretenca.
  • Nestabilno - nastane, kadar so vretenca istočasno poškodovana spredaj in zadaj, zato lahko hrbtenica zamakne.

Pripomočki, ki nam v invalidnosti pomagajo

Ko postanemo invalidi, je invalidski voziček praktično edina rešitev. Invalidski vozički so dandanes napredni, in vam omogočajo kvalitetno in hitro premikanje ter okretanje.

Dejstvo je, da so uporabniki invalidskih vozičkov pretežno vezani na njih, zato je še toliko pomembneje, v kako veliko meri je takšno prevozno sredstvo prilagodljivo glede na posameznikove potrebe.

Na sploh je veliko vozičkov za invalide zasnovanih tako, da so primerni predvsem za zunanjo uporabo. V notranjih prostorih pa tako zasnovane naprave pogosto niso prav dobrodošle. Gume naprave so na primer zasnovane tako, da so primerne predvsem za grobe površine in ne za gladka tla. Prav tako je invalidski voziček lahko prevelik za prehod skozi standardna vrata. Zaradi prilagojene sedežne višine pa prav tako ni enostavno opraviti transferja z vozička na sedalno površino v domačem prostoru.

Različne vrste vozičkov za invalide

Ugotovili smo, da torej na trgu obstaja kar nekaj različnih vrst invalidskih vozičkov. Obstajajo tako imenovani manualni vozički za invalide, ki se lahko imenujejo tudi vozički na ročni pogon. Na voljo je tudi električni voziček z elektromotorjem.

Ročna vrsta vozičkov za invalide je mehanska. V to kategorijo sodita nezložljiv in zložljiv invalidski voziček. Za uporabo ročnega vozička mora imeti invalid krepke ter zdrave roke. Poleg tega tudi možnost vsaj delnega nadzora nad svojim zgornjim delom telesa. Takšni vozički so neredko imenovani tudi aktivni ali pa standardni invalidski vozički.

Zložljiv električni invalidski voziček omogoča individualno prilagajanje

Za zložljiv električni invalidski voziček je značilno, da se s potiskanjem sedeža navzgor voziček po širini zoži. To pomeni, da se lahko prav vse dimenzije vozička – širina, višina ter globina – individualno prilagajajo. Obenem se lahko pri takšni napravi prilagodi tudi nagib sedeža. Takšna vrsta vozička je najbolj dobrodošla kot vrsta dnevnega vozička.

Sicer pa zložljiv invalidski voziček ni priporočljiv za športne aktivnosti. Zaradi omenjenih nastavljivosti ga namreč ni možno dovolj prilagoditi. Prav tako ni dovolj stabilen za športne aktivnosti, kot je na primer košarka. Vzrok so številni premični deli, ki omogočajo zlaganje.

invalidski voziček
Zložljiv električni invalidski voziček ponuja veliko prednosti uporabe

Invalidski skuter

Skuter za invalide je nekaj, kar omogoča hitro in enostavno mobilnost, osebe ki so gibljivo ovirane so zelo navdušene nad invalidskim skuterjem, saj jim zelo močno olajša življenje. Invalidski skuter mora biti stabilen in enostaven za uporabo. Sam po sebi ne sme biti pretežak, saj bi lahko posledično oviral osebo, ki ga uporablja. 

Invalidski skuter je na voljo v različnih modelih, barvah in velikostih tako, da je na voljo vsem posameznikom z dotičnimi težavami. Pri invalidskem skuterju je zelo pomembna kakovost gum, saj imajo tla različne površine na katerih mora biti invalidski skuter stabilen in trden, da ne pride do raznih nezaželenih nezgod. Poleg tega ima invalidski skuter tudi varen sistem zaviranja, zato ni skrbi da se oseba nebi mogla pravočasno ustaviti oziroma zmanjšati hitrost in zavirati. Sedež pri invalidskem skuterju se lahko obrača v vse željene smeri.

Na posnetku si lahko ogledate uporabo elektirčnega skuterja: