July 1, 2021

Meritev električnih inštalacij med gradnjo

Električna napeljava je naravnost kritičnega pomena pri gradnji, predvsem pa seveda v končanem objektu. A pomembno je, da tudi za napeljavo dobro skrbimo, predvsem se moramo prepričati, da bo električna energija dobro odgovarjala na potrebe uporabnikov objekta. Že med gradnjo potrebujemo elektriko, včasih tudi za kakšne velike, zmogljive in potratne porabnike. To pomeni, da pride že med gradnjo v poštev tudi meritev električnih inštalacij.

Zelo pomembno je, da meritev električnih inštalacij v tej fazi opravi izkušen in usposobljen strokovnjak. Naloga namreč ni nujno enostavna, ima pa vedno velike posledice, saj lahko vemo, za kaj bo električna napeljava sploh uporabna in kakšna uporaba bo morda tvegana. Če načrtujemo na gradbišču uporabo zmogljivih električnih naprav, moramo biti na to vsekakor že pravočasno zelo pozorni.

Kaj vključuje meritev električnih inštalacij?

Nekateri objekti imajo točno predpisane zahteve za meritev električnih inštalacij. Orientiramo se predvsem po veljavnih zakonskih predpisih in smernicah. Najbolj relevanten je običajno Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah, upoštevamo pa še Pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele. Pri gradnji se sicer ravnamo tudi po tehničnih smernicah za električne inštalacije.

Na podlagi teh zahtev in morebitnih drugih želja se opravi meritev električnih inštalacij. Napeljave se seveda lahko razlikujejo in včasih zahtevajo tudi drugačen pristop, a v običajnih stanovanjskih objektih sledimo pravilniku za nizkonapetostne inštalacije. Strokovnjaki nudijo tudi meritve drugih vrst, več lahko najdemo na https://www.elektro-drevensek.si/meritev-elektricnih-instalacij.

Meritev električnih inštalacij v drugih situacijah

Čeprav je priporočljivo meritev električnih inštalacij opraviti že v procesu gradnje, imamo s tem seveda več dela v končanih objektih. Včasih so te naloge pravzaprav precej zahtevne, recimo v večstanovanjskih stavbah, v kakšnih poslovnih prostorih, stolpnicah in podobno. A če sodelujemo s pravim strokovnjakom, se lahko vedno zanesemo na njihove storitve. Tu se gotovo ne splača varčevati, potrebujemo zanesljivega izvajalca, ki bo meritev električnih inštalacij opravil tako, kot je treba.