October 19, 2021

Litecoin cena uvršča med dostojne alternative bitcoinu

Na trgu kriptovalut dobimo danes na stotine različnih opcij, ki se oglašujejo kot naslednji bitcoin. Glede na to, da so zgodnji investitorji v bitcoin danes milijonarji, je to velika atrakcija, sploh če se izpostavlja dejstvo, da bi za zgolj 100 evrov investicije po desetih letih morda dobili kar 50 milijonov evrov, kar je uspelo bitcoinu. A seveda to ne bo uspelo vsakemu žetonu, ki se predstavlja kot naslednik bitcoina. Nenazadnje tudi zato, ker je bitcoin še vedno med nami in mu pravzaprav odlično kaže. Imamo pa vseeno na voljo tudi dostojne alternative, med katerimi je ravno za Litecoin cena najbolj zanimiva.

Litecoin je zanimiva opcija zato, ker izhaja iz bitcoina in prevzema mnoge prednosti te valute. Ker je do razcepa prišlo ravno zato, ker je postalo očitno zanimanje za novo in izboljšano cerzijo, pa ima Litecoin tudi nekatere specifične prednosti, s katerimi upravičuje svojo ceno. Nič čudnega torej, da je bil ta kovanec že v izhodišču zelo cenjen. No, vsaj relativno, glede na to, da je nastal že leta 2011 in so bile takrat vrednosti bistveno nižje. Že leta 2013 je imel Litecoin recimo vrednost okoli 50 dolarjev, kar je ogromen poskok od začetne vrednosti okoli 0,3 dolarja na enoto. 

Kakorkoli, danes je za Litecoin cena bistveno večja, tako da zgodnji investitorji preštevajo ogromne zaslužke. Vprašanje pa je, koliko je takšnih, ki so v Litecoin investirali leta 2011. Veliko več investitorjev se je pridružilo kasneje, predvsem v času razcveta kriptovalut ob koncu leta 2017, takrat je Litecoin dosegel tudi rekordno vrednost.

Tako kot Bitcoin in Ethereum tudi za Litecoin cena vedno zbudi pozornost investitorjev

Kakšna je za Litecoin cena?

Rekordna vrednost za Litecoin je presegla 200 evrov na enoto, to se je zgodilo v času razcveta kriptotrga konec leta 2017. Rekordna vrednost je spremljala splošno rast in ni bila posebej presenetljiva, je bila pa zelo bliskovita. V enem letu je vrednost narasla za več kot 50x, predvsem v zadnjih dveh mesecih leta. Takrat se je pokazal velik potencial, ki ga imajo kriptovalute nasploh, predvsem pa specifično Litecoin.

Z rekordnimi vrednostmi je ta žeton privabil nove investitorje, ki so mu pomagali prebroditi kripto zimo preko leta 2018 in 2019. Takrat je Litecoin kar dobro držal svojo vrednost, seveda s pričakovanimi padci. Ravno takrat pa so se pokazale tudi zanimive priložnosti za tiste, ki so se kaj naučili iz prejšnjega obdobja razcveta. Pričakujemo lahko ponovni bliskovit vzpon, kar se je tudi zgodilo konec leta 2020, ko je spet prišlo do razcveta na kripto trgih. Prav za Litecoin cena že zgodaj napoveduje povišanje vrednosti, ki v letu 2021 spet dosega zelo visoke številke. Investitorji, ki so Litecoin kupili v letih 2018, 2019 ali 2020, imajo zdaj 5x ali 6x več denarja na ta račun. Cena namreč dosega okoli 180 evrov na enoto in se stabilizira nekaj pod to številko.

Kakšna bo za Litecoin cena v prihodnje?

Gibanja cene seveda ne moremo napovedati, saj gre za nepredvidljiv trg, ki je v preteklosti že pokazal svoje zobe. Prav pri Litecoinu so se opekli tisti investitorji, ki so pričakovali dolgo trajanje meteornega vzpona in so žetone kupili na poti navzgor ali pa celo na vrhuncu ob rekordnih vrednostih, saj je sledil hiter padec. A vseeno se je žeton pobral in danes uživa visoko vrednost ter ponuja dobre obresti svojim investitorjem.

Litecoin cena ta kovanec uvršča med dobre izbire za diverzifikacijo sredstev

Kako bo v prihodnje? To je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako se bodo gibale druge kriptovalute. Čeprav je Litecoin posebnost, ki ima svoje prednosti in slabosti, izhaja iz bitcoina in se zanaša na podobne mehanizme za ohranjanje vrednosti. Tako lahko pričakujemo, da bo ob ugodnih razmerah na trgu vrednost rasla, s tem pa se ponujajo tudi dobri donosi za investitorje.

Poleg tega je Litecoin ena izmed najstarejših kriptovalut in pravzaprav prvi zares uspešen altcoin, ki se je razvil iz bitcoina. To pomeni, da uživa določeno zaupanje in si utira pot v stvarni svet. Posvojile so ga mnoge borze, saj podpira uporabo v kombinaciji z mnogimi drugimi valutami. Tako ima dejansko vrednost, ki ni le fiktivna, temveč za Litecoin vrednost zanesljivo raste.

Kdaj bo šla za Litecoin cena navzgor?

Investitorji se seveda sprašujejo, kdaj se bo cena zvišala. Tako dobimo pravi trenutek za investicijo, ki se bo dobro povrnila. A napovedi te vrste so zelo nehvaležne. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo negotove razmere in postopno padanje vrednosti valut po zadnjem razcvetu, tako da v letu 2022 verjetno ne bo velikih rasti. Pričakujemo pa, da se bo trend obrnil, ravno za Litecoin cena bi lahko proti koncu leta že naraščala. V letu 2023 namreč sledi naslednja pričakovana prepolovitev nagrad, ki jih Litecoin ponuja svojim rudarjem, kar po navadi pomeni obdobje stabilne rasti. Če se lahko zanesemo na to, bo pravi trenutek za investicijo v Litecoin nekje sredi leta 2022. Tudi v primeru padanja vrednosti v tem obdobju še ni treba razmišljati o prodaji, saj ima Litecoin bržkone svetlo prihodnost.