July 1, 2021

Kotni brusilnik v primerjavi z drugimi brusilniki

O tem, kakšno delo bomo lahko opravljali v domači delavnici, v veliki meri odloča zbirka opreme, ki jo imamo na voljo. To pomeni, da se moramo zelo dobro opremiti, da ne bomo kasneje naleteli na kakšne prevelike ovire, ki bi jih sicer lahko premostili, če bi le imeli boljše pripomočke. Odločamo se predvsem za opremo, ki nam pomaga pri mnogih pogostih opravilih. Tako je zelo priljubljen kotni brusilnik, ki ga uporabljamo za razne namene, predvsem seveda za brušenje in oblikovanje površin iz različnih materialov.

Spletna trgovina Grlica ima prav med brusilniki izredno bogato ponudbo, tako da lahko takoj prepoznamo značilne odlike kotnih brusilnikov. Opazimo pa tudi kar nekaj drugih vrst brusilk, ki se jih prav tako splača spoznati. Katere alternative morda pridejo v poštev?

Kotni brusilnik in alternative za obdelavo lesa

Predvsem pri obdelavi lesa lahko kotni brusilnik prepusti primat drugim brusilkam. Priljubljena izbira je tračni brusilnik, s katerim lahko hitro in zanesljivo odstranimo debelejše plasti lesa pri grobem oblikovanju. Za bolj natančno oblikovanje uporabimo premi brusilnik, s katerim lahko izpilimo tudi najmanjše detajle. Za zaključno obdelavo lesenih površin pa so priljubljeni vibracijski in ekscentrični brusilniki, ki se dobro obnesejo tudi na neravnih podlagah.

Kotni brusilnik lahko uporabimo za hitro in enostavno obdelavo, predvsem s fino granulacijo pa lahko površine tudi dobro spoliramo. A če resno delamo z lesenimi izdelki, bomo imeli gotovo pri roki tudi druge brusilnike, ki imajo v specifičnih situacijah bolj opazne prednosti.

Kotni brusilnik za obdelavo kovin

Ne moremo pa drugih brusilnikov tako prepričljivo uporabljati pri obdelavi kovin. Kotni brusilnik je dobro pripravljen prav na te naloge, če seveda uporabljamo ustrezen brusilni disk. Tak brusilnik lahko uporabljamo tudi za rezanje kovinskih izdelkov, predvsem žebljev, vijakov in podobnih zadev, prav tako dobro se obnese pri brušenju in glajenju kovin, če želimo ustvariti lepo gladko površino.