August 10, 2021

Kolesa odpirajo številne priložnost za transport in rekreacijo

V vsakdanjem življenju potrebujemo različna prevozna sredstva, s katerimi postanemo veliko bolj mobilni, prihranimo veliko časa in svoje poti opravimo hitreje. Prav tako potrebujemo ustrezno vozilo pogosto tudi pri opravljanju službenih obveznosti, ne pozabimo pa še na rekreacijo in prosti čas. V vseh teh situacijah lahko dobro izkoristimo razno opremo, s katero premagujemo daljše razdalje. Imamo seveda različne prioritete in odločamo se za različna prevozna sredstva, a za zelo vsestranska se lahko izkažejo tudi kolesa. Na ta način lahko pogosto povsem nadomestimo avtomobil ali javni prevoz. Predvsem tisti, ki živijo v večjih mestih, niti ne potrebujejo kakšnih drugih prevoznih sredstev in lahko kar s kolesom opravijo vse svoje poti. Tako recimo za kolesa Ljubljana ponuja zelo praktično infrastrukturo, brez težav dosežemo vsak kotiček mesta. 

Seveda pa kolo pogosto uporabljamo bolj za rekreacijo. Že res, da lahko opravimo veliko kilometrov, a ni nujno, da nas relacija vodi na delo ali po kakšnih opravkih. Lahko se zapeljemo na atraktivno krožno pot, na kateri se bomo dobro razgibali in nadihali, pa tudi naužili čudovitih razgledov. Nekateri s pomočjo kolesa hujšajo ali trenirajo, drugi izkoristijo to priložnost za nedeljske izlete, zelo priporočljivo pa je kolesarjenje tudi za redno rekreacijo in vzdrževanje zdravega življenjskega sloga.

Kolesa so primerna tudi za zabavo, lahko se preizkusimo v posebnih veščinah

Kolesa pomagajo pri vzdrževanju zdravega življenja

Kolo ima sicer kar nekaj pozitivnih učinkov na življenje posameznika in družbe. Pogosto pa se izpostavlja predvsem to, da gre za izvrstno možnost rekreacije, redno gibanje pa je tisto, ki močno pripomore k zdravemu življenju. Tako so kolesa dobra priložnost, da naredimo nekaj dobrega za svoje telo in splošno zdravje.

Posebej priporočljivo je kolesarjenje za tiste, ki sicer nimajo režima redne vadbe. Za začetnike, tudi za tiste, ki imajo nekoliko višjo telesno težo, je kolo zelo prijazno. Pri gibanju namreč telo razbremenjuje, tako da ne pride do poškodb ali preobremenitve. Medtem ko so za rekreativne tekače zelo značilne poškodbe, s katerimi se srečuje praktično vsak tekač začetnik, se na kolesu tem uspešno izognemo. Izvrstna izbira torej za tiste, ki se želijo spraviti s kavča in narediti nekaj dobrega zase. Poleg tega je kolesarjenje s svojimi drugimi odlikami seveda tudi dobra motivacija.

S pomočjo kolesa lahko tudi resno treniramo in utrjujemo svoje telo. Pri obračanju pedalov delujejo različne mišične skupine, ki nam pomagajo v vsakdanjem življenju, pri športu in pri delu. Okrepili bomo predvsem svoje noge, pri kolesarjenju pa dobro deluje tudi srce in krvožilni sistem. To so ključni sistemi za zdravo življenje, zato se gotovo splača premisliti o možnostih, ki jih s tega vidika ponuja kolesarjenje.

Še bolj uporabna so kolesa lahko za transport

Medtem, ko lahko rekreacijo sami zelo dobro načrtujemo in sproti prilagajamo, pri transportu nimamo vedno tega luksuza. Hitro moramo doseči svojo destinacijo, dodaten plus pa je, če pri tem lahko uživamo v udobju. Logična rešitev je avto, ki pa prinaša številne nevšečnosti, je zelo drag in povzroča razne komplikacije. Kolesa so vsekakor veliko bolj enostavna in poceni, v praksi pa tudi bolj praktična. Za transport so lahko izredno uporabna, predvsem je za kolesa Ljubljana zelo prijazna in lahko hitro opravimo vse poti po mestu.

Še posebej zadovoljni bomo, če izberemo pravo kolo za transport. Priljubljena so kolesa, ki imajo električni pogon. Ta nam namreč pomagajo pri obračanju pedalov, tako da na delovno mesto ne bomo prispeli zadihani in prepoteni. Električna kolesa se odlično obnesejo pri mestni vožnji. Tudi v slovenskih mestih jih pogosto opažamo, še bolj popularni so električni skiroji, ki so prav tako dobra alternativa. So pa električna kolesa veliko bolj vsestranska, uporabimo jih lahko za daljše odprave in nam nasploh bolj pomagajo pri opravljanju raznih poti. Najdemo lahko precej širok nabor takšnih izdelkov, tako da bomo tudi s končnim učinkom gotovo zadovoljni. Za transport je bržkone prav takšno kolo najbolj primerna izbira. Lahko pa seveda vse te poti opravimo tudi z običajnim kolesom.

Gorska kolesa za vožnjo po brezpotjih

Posebno kategorijo predstavljajo še gorska kolesa, ki se uporabljajo predvsem za adrenalinsko vožnjo po brezpotjih. So zelo vsestranska, lahko jih seveda zapeljemo tudi na asfalt in urejene poti. Najbolje pa se izkažejo pri raziskovanju narave, kjer potrebujemo zanesljivo kolo. Odločamo se za Scott kolesa in za druge priznane znamke, pri katerih dobimo izdelke, ki so dobro pripravljeni na večje obremenitve pri vrtoglavih spustih po razgibanem terenu. Posebej oblikovana so downhill kolesa, prilagojena prav za strme spuste po razgibanih progah. Ponujajo pa Scott kolesa široko ponudbo na področju raznovrstnih gorskih koles. Prav tako imajo dobro ponudbo še druge ugledne znamke, pri katerih lahko dobimo pravo rešitev za praktično vsako situacijo.

Dobra gorska kolesa lahko brezskrbno zapeljemo tudi na zahtevne terene

Gorska kolesa so zelo priljubljena in odgovarjajo potrebam raznovrstnih uporabnikov. Primerna so tudi za otroke, ki pogosto z zanimanjem raziskujejo razne kotičke v svoji okolici. Dobro kolo jim lahko predstavlja uporabno prevozno sredstvo in zanimiv pripomoček za igro in druženje. Pri odraslih lahko kolo še bolje izkoristimo, tako da se vsekakor splača pregledati ponudbo pri trgovcih. 

Za prevoz koles so zelo priročni strešni nosilci za kolesa, zato ne oklevajte pri nakupu le-teh, in se podajte na kolesarsko avanturo!