July 1, 2021

Kdaj izbrati fiksni zobni aparat?

Ortodontske rešitve so lahko zelo prepričljive, a seveda bo najprej treba opraviti celotno zdravljenje. Tu se hitro pokažejo mnogi faktorji, ki vplivajo na celotno izkušnjo, tudi na ceno in na končni rezultat zdravljenja. Odločamo se na podlagi vseh teh dejavnikov – čeprav bo točen načrt pripravil ortodont, imamo še vedno kar nekaj dela s pomembnimi odločitvami. Pogosto se lahko recimo odločamo med tem, ali bomo uporabljali fiksni zobni aparat, ali pa bi morda za isti namen uporabili kak drug ortodontski izdelek, predvsem je alternativa snemni zobni aparat.

Najbolje bo, da opravimo pregled in ugotovimo, katero rešitev najbolj priporoča ortodont. Čisto možno je, da bo to fiksni zobni aparat, ni pa nujno, saj poznamo še veliko drugih naprednih rešitev, ki ponujajo odličen učinek pri takšnih zdravljenjih. Takšno ponudbo se splača izkoristiti, izberemo seveda tisto opcijo, ki obljublja najboljši rezultat. Kar na spletu lahko preletimo ponudbo sodobnih zobnih aparatov, na primer na https://dentalna-akademija.si/zobni-aparati/.

Fiksni zobni aparat ima nekatere prednosti

Upoštevati moramo predvsem specifične prednosti različnih vrst aparatov in drugih ortodontskih izdelkov. Predvsem je fiksni zobni aparat zelo prepričljiv s svojo funkcijo in končnim učinkom. Pri mnogih zahtevnejših zdravljenjih je edina smiselna opcija, sploh če potrebujemo nekoliko večje sile in dolgotrajnejše zdravljenje. Uporablja se torej za preoblikovanje nepravilno izraslega zobovja, če je treba zobe opazno premestiti na bolj ustrezno mesto.

Fiksni zobni aparat delo pogosto opravi najbolje in najhitreje. Morda bo tudi cenovno dostopna rešitev, čeprav je sam aparat precej kompleksen. 

Fiksni zobni aparat in alternative

Vsekakor pa ima fiksni zobni aparat tudi nekatere pomanjkljivosti, predvsem to, da močno vpliva na izgled zobovja. Alternative se dobro izkažejo pri kakšnih enostavnejših zdravljenjih, ki jih lahko uspešno opravimo tudi s snemnim aparatom. Na voljo so še druge možnosti, precej priljubljeni so recimo nevidni zobni aparati, ki odpravijo nekatere pomanjkljivosti, ki jih ima fiksni zobni aparat.