July 1, 2021

Kakšne možnosti ponujajo avtomatska vrata?

Če pomislimo na avtomatska vrata, imamo verjetno v mislih točno določeno izvedbo – najbrž tisto, ki jo pogosto srečamo v kakšnih trgovinah in drugih komercialnih prostorih, to so steklena drsna vrata, ki se samodejno odpirajo in zapirajo. A to še zdaleč ni vse, kar nam ponujajo sodobni avtomatski mehanizmi. Z električnim pogonom lahko opremimo tudi druga vrata in s tem dosegamo zelo prepričljive učinke v praktično vsakem okolju. Tudi v domačem stanovanju lahko uporabimo avtomatska vrata, so pa te rešitve praviloma bolj koristne za poslovne in komercialne prostore.

V vsakem primeru potrebujemo dobro načrtovana in kakovostno izdelana vrata z ustreznim mehanizmom. Za izdelavo izberemo strokovnjake, ki lahko ponudijo dober rezultat. Na Avtomatska-drsna-vrata.si najdemo možnosti, s katerimi bomo gotovo zadovoljni, še posebej v kakšnih bolj zahtevnih situacijah.

Avtomatska vrata v različnih izvedbah

Avtomatska vrata imajo vedno mehanizem, ki omogoča samodejno delovanje, predvsem upravlja odpiranje in zapiranje. A to je tudi edina skupna lastnost, v praksi se torej takšna vrata lahko med seboj tudi močno razlikujejo. Ni nujno, da bodo avtomatska vrata na drsnih vodilih, prav tako priljubljena so običajna krilna oziroma nihajna vrata, avtomatiziramo pa lahko tudi vrtljiva vrata in druge izvedbe.

Precej značilne so tudi avtomatizirane zapornice in industrijska vrata. Pogosto se avtomatska vrata izdelajo kot rešitev po meri za zahtevne uporabnike v kakšnih posebnih okoljih. Ker imamo na voljo napredne mehanizme, je možno pripraviti zelo impresivne rešitve.

Kako lahko upravljamo avtomatska vrata?

Ključna funkcionalnost je ta, da se lahko avtomatska vrata sama odpirajo in zapirajo. Delovanje pogosto upravlja senzor gibanja, ki vrata samodejno odpira, nato se tudi sama zaprejo. A prav tako lahko električni pogon deluje na gumb ali na kakšno drugo stikalo. Nekatere rešitve so zelo domiselne, vrata recimo lahko odpiramo s kakšnimi gestami, recimo z nasmehom. Veliko bolj pogoste so sicer druge opcije, tudi odpiranje s kartico, čipom ali prstnim odtisom.