July 1, 2021

Kaj vključuje za AED cena?

Defibrilatorji se pojavljajo na mnogih javnih mestih, kjer so enostavno dostopni in zelo priročni v primeru, da pride do nenadnega zastoja srca. Ker je to dokaj pogosta težava, je seveda pametno imeti defibrilator v bližini, saj moramo ukrepati takoj, le nekaj minut časa imamo. Najbolje bi bilo, da bi imeli defibrilator AED na voljo kar na vsakem vogalu, a to žal ni realno – tudi zato, ker za AED cena ni ravno nizka.

V nekaterih primerih lahko dobimo financiranje, ki nas pri nakupu razbremeni. Poleg tega je za AED cena ugodnejša pri nekaterih trgovcih oziroma dobaviteljih, ki lahko pripravijo bolj atraktivne ponudbe. Še posebej, če gre za večji komplet opreme in dodatno ponudbo, ki običajno ponudi najboljšo končno izkušnjo. O teh možnostih se lahko pozanimamo na https://defibrilator.si/cenik.html, kjer so navedene tudi cene. Še vedno imamo nekaj pomembnih odločitev glede tega, katero opremo potrebujemo, pa tudi nekateri stroški se bodo še pokazali, a ravno zato je treba vedeti, kaj za AED cena sploh vključuje.

Za AED cena ni le sam defibrilator

Razumljivo je, da se osredotočimo predvsem na ceno samega defibrilatorja. Že tu naletimo na visoke stroške, saj je treba za nakup naprave nameniti dobrih tisoč evrov. A prišteti moramo še dodatno opremo, ki je za AED cena morda ne vključuje. Govorimo predvsem o omarici in označevalnih tablah, nato tudi o stroških montaže. Na dolgi rok prištejemo še vzdrževanje in zamenjavo potrošnega materiala.

Kakšna bo za AED cena z vsemi stroški?

Če upoštevamo vse omenjene stroške, je cena lahko še precej višja od cene samega defibrilatorja. Že preprosta omarica, primerna za namestitev defibrilatorja na javno mesto, recimo stane preko 500 evrov, s tem da ni nujno, da cena sploh vključuje tudi montažo. Končni stroški bodo hitro presegli 2000 evrov, običajno pa segajo še višje.