June 1, 2021

Izpit za motor za ljubitelje divje vožnje in adrenalina

Vse bolj pogosto se ljudje odločajo, da bodo poleg vozniškega izpita B kategorije opravili tudi vozniški izpit za motor. Motor ljudem predstavlja sprostitev in neko novo dogodivščino. Hitro se lahko odpravimo na kakšen izlet ali potovanje, pri tem pa je izkušnja povsem drugačna kot pri avtomobilu. Postopek izobraževanja in usposabljanja je na srečo precej podoben, kar pomeni, da ne moremo pričakovati kakšnih velikih težav. Vseeno pa obstajajo nekatere razlike, na katere moramo biti pozorni.

Pozorno pri odločitvi za izpit za motor

Odločitev za opravljanje izpita za motor ni enostavna. Medtem ko je za kategorijo B odločitev pogosto kar samoumevna in se usposabljanju posvetijo mladi že takoj ob svojem 18. rojstnem dnevu, je pri motorjih drugače. Nekatere kategorije zahtevajo še kar nekaj let čakanja, v vsakem primeru pa tudi nekaj razmisleka pri odločitvi za usposabljanje.

V veliko pomoč je lahko dobra avtošola, pri kateri dobimo usmeritev in pomoč, seveda pa tudi vse storitve pri opravljanju usposabljanja in izpita.

Kdo in kako lahko naredi izpit za motor

Pogoji za opravljanje izpita za motor so nekoliko drugačni kot pri kategoriji B za osebne avtomobile. Kandidat mora imeti 24 let, če želi opravljati izpit za A kategorijo. Se pa izpit za motor deli na več kategorij, še na A1, A2 in AM, ki imajo spet svoje zahteve. Teh kategorij se lahko lotimo prej in so načeloma nekoliko lažje, a postavljajo tudi omejitve pri vožnji motorja.

Pri opravljanju teoretičnega izobraževanja ima A kategorija nekaj dodatnih ur, pri praktičnem usposabljanju pa bo treba opraviti vsaj 20 ur. Pozor, ure so praviloma nekoliko dražje kot pri kategoriji B, zato so tudi končni stroški lahko znatno višji. Poleg tega je tudi za A kategorijo po uspešno opravljeni izpitni vožnji predviden tečaj varne vožnje in dodatno skupinsko izobraževanje.