June 1, 2021

Drva na paleti z dostavo

Dobava lesne biomase je pri kurjenju z lesom en izmed največjih problemov, če seveda nimamo lastnega vira kakovostnega lesa. Če kurimo na drva, bomo imeli s tem še dodatne težave, saj moramo poskrbeti za ustrezno skladiščenje, morda tudi za sušenje in nato seveda za dejansko uporabo oziroma kurjenje. Že res, da so drva načeloma ugodnejša od peletov in imajo nižjo ceno tudi v primerjavi z mnogimi drugimi energenti, a v praksi se lahko izkaže, da moramo v zameno za ugodno ceno skleniti nekatere kompromise, ki prav nič ne pripomorejo k dobri izkušnji pri kurjenju. Na srečo so na voljo storitve, kot so drva na paleti, ki nekoliko olajšajo dolgoročno uporabo kurilnih naprav na drva.

Potrebovali bomo zadostno zalogo kuriva, da bomo brez skrbi preživeli celo zimo oziroma celo kurilno sezono. To pomeni, da se moramo pravočasno pripraviti in naročiti drva, material pa ustrezno skladiščiti, da ga bomo lahko z odličnim učinkom sproti porabljali. Z dobro izbiro kakovostnih drv dosežemo boljše izkoristke kurilne naprave in bolje izkoristimo tudi finančno investicijo, zato so to vsekakor pomembni opravki, ki jih ne moremo preprosto zanemariti. Glede na to, da imamo na voljo zelo široko ponudbo na področju drv za kurjavo, izbira ne bo nujno enostavna. Drva na paleti ponujajo elegantno rešitev, a še vedno se bo treba dobro posvetiti izbiri in dobavi kakovostnega kuriva za našo kurilno napravo.

Drva na paleti močno olajšajo skladiščenje kurjave

Kako kakovostna so drva na paleti?

Kakovost kuriva je odvisna od izbrane ponudbe. Dobavitelji običajno nudijo več možnosti v različnih kakovostnih razredih, temu primerno se razlikujejo tudi cene. Včasih si lahko privoščimo vrhunska drva, včasih pa se bolj splača varčevati in lahko še vedno pričakujemo dober rezultat pri kurjenju.

Seveda je običajno priporočljivo, da posegamo po kakovostnem kurivu, kljub temu, da je v tem primeru za drva cena nekoliko višja. Pričakujemo namreč lahko boljši izkoristek, kar pomeni, da bomo za svoj denar dejansko dobili več kot pri nakupu cenejših drv. Z enostavnim izračunom to lahko potrdimo, čeprav na prvi pogled običajno primerjamo le količino drv, ki jih lahko kupimo z določenim zneskom. V praksi moramo upoštevati pričakovan izkoristek, ki je odvisen še od drugih dejavnikov, recimo od vrste lesa in vlažnosti.

Kakovostna drva so velika pridobitev ne glede na to, kakšne izkoristke pričakujemo in koliko za material odštejemo. Pomembno pa je, da kupljena drva dobro izkoristimo, predvsem moramo poskrbeti za ustrezno skladiščenje. Nakup kakovostnih drv je lahko velika investicija, ki bi jo bilo škoda zapraviti samo zato, ker ne moremo zagotoviti ustreznega mesta za skladiščenje polen.

Drva na paleti potrebujejo ustrezno okolje

Prodaja drv običajno vključuje dostavo na paleti, kar je zelo elegantna rešitev tudi za tiste, ki potrebujejo nekoliko večjo zalogo za celotno kurilno sezono. Dobavitelj pripelje drva na paleti, a seveda moramo sami že vnaprej pripraviti ustrezen kotiček, kjer bomo material skladiščili. Včasih je to precej enostavno, včasih pa bo kar velik izziv pripraviti ustrezen prostor, kjer bodo drva na varnem in hkrati enostavno dostopna za kurjenje.

Ena možna rešitev je, da kupujemo manjše zaloge drv. Drva na paleti lahko kupimo v manjših količinah, kar je veliko bolj praktično za skladiščenje, sploh ker drva že v izhodišču dobimo na praktični paleti. Res pa je, da je za drva cena morda nekoliko višja, če jih kupujemo v manjših količinah, namesto da bi naenkrat kupili večjo zalogo.

Vse je torej odvisno od okolja, kjer nameravamo drva skladiščiti. Če imamo dovolj prostora in ugodne razmere, lahko brez skrbi naročimo večjo zalogo, z dostavo in skladiščenjem ne bo težav. Če imamo za drva na paleti manj prostora, se raje odločimo za manjši nakup. Še posebej to velja v primeru, da izbiramo drva iz nižjega kakovostnega razreda, ki bi jih morali morda še dodatno sušiti, a seveda je treba tudi kakovostna drva dobro zaščititi pred raznimi vplivi okolja.

Ponudba drv na paleti pri dobaviteljih

Vsak uporabnik kurilnih naprav, ki kupuje material za kurjenje, bo hitro ugotovil, da se splača kurivo naročati pri zanesljivih trgovcih, ki nudijo ugodno dostavo. Pri njih najprej najdemo ustrezno ponudbo in se odločimo za kakovostna drva na paleti. Na voljo imamo gotovo več vrst, pogosto so recimo drva bukova ali smrekova, včasih so v ponudbi tudi mešana drva. Splača se poznati značilnosti različnih vrst lesa, ki imajo lahko precej različne vrednosti pri kurjenju. Poleg tega bo tudi cena drugačna, če so drva bukova ali smrekova oziroma se odločamo za druge drevesne vrste. 

Drva na paleti so pripravljena iz različnih drevesnih vrst, tudi iz bukve

Predvsem pa se dobavitelji razlikujejo pri ponudbi storitev dostave. Če naročamo drva na paleti, seveda lahko pričakujemo elegantno dostavo, ki bo verjetno tudi precej ugodna. A končna izkušnja je v veliki meri odvisna od ponudnika, zato ne moremo vedno že takoj računati na odličen rezultat. Čisto možno je, da bo treba nekoliko pobrskati po ponudbi različnih dobaviteljev in najti tistega, ki ponuja drva na paleti po ugodni ceni in z odličnimi storitvami dostave.