August 20, 2021

Digitalni tisk pomaga ohranjati okolje!

Digitalni tisk

Digitalni tisk se je v zadnjem desetletju močno razvil. Vedno več naročnikov se odloča zanj. Priporočamo ga predvsem za manjša in razdrobljena naročila. Prednosti, ki jih nudi so: tisk variabilnih podatkov (variacija vsebine, različnih kodni zapisi, numeriranje itd.), manjšo porabo materiala, hitra priprava tiska, konkurenčnejše cene in krajši čas izdelave.

Z uporabo digitalnega tiska tako skrbimo tudi za okolje, saj je manjša poraba materiala za pripravo tiska.

digitalni tisk

Papir za napredne tiskalnike

Zahtevnejši uporabniki pri tiskanju izbirajo preverjene izdelke uveljavljenih proizvajalcev. Pogosta izbira, ki jo izberejo tiskarne, je recimo znamka Canon, ki posebej dobro pokriva področje fotografskih tiskalnikov. A to ni dovolj za odlične rezultate tiskanja. Potrebna bo pozornost tudi pri drugih ključnih elementih tiskanja – poleg tiskalnika potrebujemo še prave barve, o končnem rezultatu pa močno odloča tudi papir.

Fotografski papir

Za tiskanje fotografij je dober foto papir ključnega pomena. Prav zato pride pogosto v poštev le foto papir Canon, ki v popolnosti odgovarja fotografskim tiskalnikom te znamke. Ker gre za napredne tiskalnike, se vsekakor splača dovolj pozornosti nameniti tudi izbiri papirja – na srečo kakovostni foto papir Canon ta razmislek bistveno poenostavi, saj lahko brez skrbi sledimo priporočilom tega priznanega proizvajalca oziroma pač izberemo tiste izdelke, ki odgovarjajo uporabljenemu modelu tiskalnika. Običajno je poleg kompleta barv fotografskim tiskalnikom te znamke priložen tudi foto papir Canon.

Fotografski tiskalniki niso edine naprave, ki zahtevajo poseben papir za najboljše rezultate tiskanja. Nenazadnje že običajni pisarniški tiskalniki pokažejo določene razlike pri tiskanju na različne vrste papirja, te razlike pa se še potencirajo, če imamo opravka z naprednim ploterjem. Papir za ploter mora biti v različnih lastnostih prilagojen tako napravi kot namenu oziroma projektu. Predvsem mora ustrezati dimenzijam, pri katerih sicer imamo nekaj svobode – po navadi gre za papir v roli, pri čemer lahko poljubno izbiramo dolžino role. Ne moremo pa biti preveč predrzni pri izbiri širine, saj ploterji podpirajo le določene širine papirja, večjih pa seveda ne bodo mogli sprejeti. Poleg tega naj papir za ploter odgovarja tudi potrebam projekta. Ni treba, da je rola dolga 100 metrov, če načrtujemo le manjše projekte in nočemo imeti opravka z masivnimi rolami papirja, ki na koncu ne bo uporabljen. Papir za ploter je lahko po kakovosti primerljiv s pisarniškim, lahko pa izberemo tudi višji kakovostni razred.

Če se lotevamo tiska v večjih dimenzijah, bomo prav tako potrebovali poseben papir. To je papir za ploter, ki sicer v primerjavi z običajnim pisarniškim papirjem nima kakšnih posebnih razlik, ima pa seveda drugačne dimenzije. Običajno je na voljo kar v roli s fiksno širino, tako da imamo na voljo praktično neomejeno površino za tiskanje s ploterjem. Papir je sicer tudi nekoliko kakovostnejši od običajnih pisarniških listov, torej ima višjo gramaturo, pa tudi druge lastnosti se lahko razlikujejo. Nenazadnje je tudi papir za ploter na voljo v več različicah, ki so namenjene različnim uporabnikom. V vsakem primeru pa gre za papir, ki je idealna izbira za tiskanje na velike formate, saj ponuja posebej obsežno delovno površino.

Tisk na tekstil

Tekstil je medij ki je trenutno v velikem porastu. Zaradi estetike in premijskega izgleda je priljubljen pri produktih višjega cenovnega razreda. Tisk na tekstil se uporablja predvsem za aplikacije na podokvirje, ki so lahko tudi osvetljeni z led svetilkami, aluminijasti ali preprosto leseni. Primeren je za sejemske grafike, trgovinske displaye, slike za poslovne prostore, prosto viseče grafike.

Material se uporablja tudi za tisk plakatov saj se praktično zloži in je primeren za letalski transport. Material odlikuje lahkotnost, mat izgled in fleksibilnost. Pri obešanju večjih grafik tekstil uspešno nadomešča ceradno platno ravno zaradi svoje majhne teže.