July 4, 2021

Cena velikega servisa in drugih servisnih storitev

Avtomehanike dokaj pogosto obiskujemo, a običajno za kakšne manjše posege, ki jih je treba redno opravljati. Pogosti so recimo pregledi, tudi tehnični pregledi, ter storitve, ki se jim ne moremo izogniti, to je recimo menjava gum. A vsake toliko časa vozilu vseeno namenimo nekaj več pozornosti in se odločimo za veliki servis. To je priporočljiva opcija za vsakogar, je pa cena velikega servisa nekoliko višja in zato se za to rešitev ne odločamo zelo pogosto. Poleg tega so sodobni avtomobili dobro pripravljeni na zahtevne razmere na cesti in brez skrbi lahko prevozimo več tisoč kilometrov, preden se bodo pojavila kakšna tveganja zaradi obrabe ali poškodb.

Vseeno je veliki servis zelo priporočljiva izbira, če želimo za svoje vozilo kar najbolje poskrbeti. Poleg tega cena za veliki servis ne bo nujno visoka, odvisno od tega, kaj vse bo treba opraviti. Sami pregledi so relativno poceni, dražji so nadomestni deli, če je treba kaj zamenjati ali popraviti.

Kaj vključuje cena velikega servisa?

Gotovo se najprej vprašamo, kaj vključuje cena velikega servisa, da imamo vsaj okvirno predstavo, za kakšne storitve pravzaprav gre. To je sicer nekoliko odvisno od avtomehanika in od stanja vozila. Načeloma se preverijo vsi ključni sistemi vozila, še posebej tisti, ki zahtevajo redno vzdrževanje in zamenjavo obrabljenih delov – najboljši primer je zavorni sistem. Prav tako se preverijo jermeni in drugi bolj obremenjeni elementi, ki jih pogosto menjamo.

Sama cena velikega servisa vključuje preglede in delo serviserja, lahko pa bo treba doplačati za material. Tako ne moremo vedno točno vedeti, koliko bo treba odšteti za tak servis.

Kakšna je dejansko cena velikega servisa?

V praksi se cena velikega servisa običajno giblje okoli 500 evrov, a ta številka je le približek. Vse je odvisno od vrste in stanja vozila ter od ponudbe mehanika, na koncu pa seveda od opravljenih popravil in zamenjav.